RESTafette: Too good to waste...
Datum
23 september 2021 - 18 december 2021
organisator
De Republiek
Met RESTafette maken we graag iets tastbaars van de begrippen duurzaamheid en circulaire economie. In het najaar van 2021 riep RESTafette makers en Bruggelingen op om met oude stadsgidsen een nieuwe creatie te maken. En niet zomaar een creatie, maar een functioneel voorwerp!
Margot Billiet ging deze uitdaging aan!
Ondertussen daagden enkele makers elkaar uit om met hun restmateriaal creatief aan de slag te gaan. Sophie Watelle dompelde stoffen van Studio KUIT onder in gietporselein, Els Gadeyne maakte juwelen met restjes leer van Mien Kaba en broodsmid Stefan Vandaele ging de uitdaging aan om met restmateriaal van Bourgogne des Flandres (draf) heerlijke koekjes en speltbrood te maken. MarcelVlamynck creëerde een staande lamp met resthout van OPSMUK en Lierika verwerkte de kapotte cannage matten van LoreVlecht om tot een dansjurk. Het werd een pracht van een project over hoe een probleem ook een uitdaging kan zijn.
RESTAFETTE 1
MATCH:
Sophie Watelle van Keramiek van Sophie ging de uitdaging aan om met het restmateriaal van Valerie van Studio KUIT (dacron) iets nieuws te creëren. Wat gebeurt er als je dit restmateriaal onderdompelt in gietporselein? Slechts één van de experimenten op de bucketlist van Sophie Watelle.
RESULTAAT:
Een woordje uitleg van Sophie Watelle:
'Ik werk voornamelijk met gietporselein. Ik hou van porselein omwille van de witte lichtheid en transparantie. Gietporselein bindt zich aan de dacron. In de oven brandt de dacron weg en houd je een porseleinstructuur over met de textuur van dacron. Ik heb de smaak te pakken, en blijf verder experimenteren met grotere structuren in combinatie met ijzer/staal.'
WORKSHOP:
Experimenteren met dacron van Studio K.U.I.T. + stofresten van Lotte Cools en gebroken servies van keramiste Marianne Vandenbussche. Kostuumontwerpster Lotte Cools was de begeleider van deze workshop.
RESTAFETTE 2
MATCH:
Juweelontwerpster Els Gadeyne ging de uitdaging aan om met het restmateriaal van Dominique Vieren van Mien Kaba (leder) iets nieuws te creëren. Els ging zelf volop experimenteren en ook even aanschuiven aan de werktafel van Dominique om de kneepjes van het vak te leren kennen.
RESULTAAT:
Een woordje uitleg van Els Gadeyne:
'In mijn gekende stijl maakte ik een broche in zilver met open, volle ronde vormen waarin zwart restleer werd verwerkt in verschillende structuren en patronen. Leuk om weten is dat het zwart leer resten zijn van een nieuwe handtas waar Mien Kaba op haar beurt mijn ronde vormen in verwerkt. Zo ontstaat er een mooie link tussen mijn ontwerp en dat van Dominique.'
WORKSHOP:
Experimenteren met restleer van Marlies Parmentier (Purpose) gecombineerd met vlechtwerktechnieken. Hannelore Maet (LoreVlecht was de begeleider van deze workshop.
RESTAFETTE 3
MATCH:
Erika Defurne van Lierika Kostuumatelier ging de uitdaging aan om met het restmateriaal van Hannelore Maet van LoreVlecht (rotan) iets nieuws te creëren.
RESULTAAT:
Een woordje uitleg van Erika Defurne:
‘Ik wou tijdens mijn experiment vertrekken vanuit een historische constructie, zoals een hoepelrok, bustle of korset, die vroeger de vorm aan een kledingstuk gaven. Maar hoe meer ik met rotan werkte, hoe meer ik voelde dat het een stroef materiaal is. Met mijn achtergrond als danser kwam ik uiteindelijk op het idee om een tutu te maken, afgewerkt met een corset.’
WORKSHOP:
Experimenteren met pitriet en zeegras van Hannelore Maet (LoreVlecht) gecombineerd met borduurtechnieken. Isabelle De Groote (Embroidery Belle) was de begeleider van deze workshop.
RESTAFETTE 4
MATCH:
Broodsmid Stefan Vandaele ging de uitdaging aan om met het restmateriaal van Thomas Vandelanotte van Bourgogne des Flandres (draf) iets nieuws te creëren. Draf is heel zoet en dus een natuurlijke suiker, Stefan Vandaele liet de draf drogen om er mee te experimenteren in koekjes en brood.
RESULTAAT:
Een woordje uitleg van Stefan Vandaele:
'Ik maakte een heerlijk speltbroodje met 15% draf van Bourgogne des Flandres. De vorm van het brood en de tekening aan de bovenkant refereren naar de kroonkurk op het bierflesje. Dit broodje is in combinatie met een goed glas witte wijn, een stukje kaas en lekkere gedroogde ham een ideale match.'
WORKSHOP:
Experimenteren met draf van Thomas Vandelanotte en diverse etensresten uit de keuken van De Republiek. Ambachtelijke bakker Stefan Vandaele (i.p.v. Carl Delaey) was de begeleider van de workshop.
RESTAFETTE 5
MATCH:
Glasblazer Marcel Vlamynck ging de uitdaging aan om met het resthout van OPSMUK iets nieuws te creëren. Aan ideeën geen gebrek bij Marcel.
RESULTAAT:
Een woordje uitleg van Marcel Vlamynck:
'Na meerdere experimenten kwam ik tot dit object. Onderaan zie je een constructie met het resthout van OPSMUK, daarin heb ik rechtstreeks het LIBA 2000 glas geblazen. Hierdoor kreeg het een grillige vorm en een zwarte kleur. Uiteindelijk kwam ik tot dit interessant spel van materiaal, vorm en kleur! '
WORKSHOP:
Maak je eigen oorringen of hangertje met restjes mooie, harde eik van OPSMUK. Alle materiaal en gereedschap is voorzien om met een uniek juweel of bijzonder zelfgemaakt cadeau naar huis te gaan. Lepelsnijder Harald van Het Lepelhuis is de begeleider van de workshop.