Demonstratie Future Materials

Future Materials

Datum

27 APRIL 2018 - 15 MEI 2018

organisator

De Republiek

Tijdens Future Materials onderzocht Handmade in Brugge hoe ambachtelijke ontwerpers nieuwe materialen toepassen in hun werk of op welke manier ze zelf experimenteren om innovatieve materialen te ontwikkelen. We sloegen de brug naar de wereld van wetenschap en technologie maar we hadden ook oog voor de zoektocht naar meer duurzame materialen of materialen geïnspireerd door de natuur.

Hoe beïnvloeden nieuwe materialen ambachten en omgekeerd?

Creaties in zalmleer ikv project Future Materials
Experimenten met mycelium ikv Future Materials
Expo Future Materials

Voor het project FUTURE MATERIALS gingen enkele makers aan de slag met nieuwematerialen: zalmleer, draf (restproduct bierbrouwen), mycelium (schimmeldraden), vegetarisch leer, algenverf en blauwdruk. Ook het brede publiek kon tijdens een aantal workshops zelf gaan experimenteren. Onze expo vatte de resultaten en trajecten van FUTURE MATERIALS samen met werk van o.a. Dominique Vieren, Antoine Van Loocke, Monique Schotte, Isabelle De Groote, Herbert Monsieur, Niki de Schryver, Dominique Dufait, An Taveirne, Katrien Perquy, Mieke Syryn en de middelbare graad textiele vorming van de Academie voor Deeltijds Kunstonderwijs Brugge.

We gaven het startschot voor het project Future Materials eind oktober 2017. Volgende activiteiten passeerden de revue:

ONTDEK FUTURE MATERIALS IN DE MAKERSREPUBLIEK

Wist je dat je objecten kan creëren door schimmels en zwammen te laten groeien? Dat je vegetarisch leer kan maken van kombucha? Of dat je inkt en verf kan produceren van algen? In De Makersrepubliek ontdekten de bezoekers hoe deze biomaterialen groeien!

KWEEK JE EIGEN VEGETARISCH LEER, BEWERK HET EN MAAK DEEL UIT VAN ONZE EXPO!

We gaven de deelnemers de kans om thuis zelf een stukje vegetarisch leer te kweken en nadien te pimpen tijdens een workshop. Dit door te experimenteren met kleuren en patronen. We toverenden alle stukjes om tot één groot kunstwerk tijdens deze expo.

WORKSHOP ALGEA PAINT - EXPERIMENTEEL ZEEFDRUKKEN MET ALGENVERF

Tijdens deze workshop leerden de deelnemers zeefdrukken met algenverf. Na een korte introductie over algen en algenverf, gingen de deelnemers samen met De Batterie aan de slag met dit nieuwe materiaal.

UNIEK BEZOEK AAN MATERIALENBIBLIOTHEEK MATERIO BELGIUM

Op bezoek bij materiO Belgium, dé materialenbibliotheek met een grote, internationale selectie van hedendaagse en innovatieve materialen. Speciaal voor dit bezoek belichtte materiO materialen die interessant zijn voor ambachtelijke toepassingen. Een unieke kans om te inspireren en nieuwe materiaalmogelijkheden te verkennen!

WORKSHOP MYCELIUM

Al gehoord van mycelium? Het is één van de meest veelbelovende biomaterialen op basis van zwammen. Het is licht, sterk en volledig biodegradeerbaar. Bovendien groeit het op basis van afval zoals koffiegruis. Ontwerpers en biologen gingen reeds met mycelium aan de slag en ontwikkelden stoelen, lampenkappen, tegels en zelfs schoenen.

De workshop was een inleiding tot het zelf groeien van biomaterialen met behulp van zwammen. De deelnemers leerden enkele labotechnieken en recepten, maar ook hoe ze nadien thuis verder met het materiaal aan de slag konden.

WORKSHOP BACTERIEEL LEDER

Bacterieel leder als alternatief voor dierlijk leder? Het kan! Tijdens deze workshop leerden de deelnemers hoe je bacterieel leder kan laten groeien vertrekkende van plantaardige ingrediënten. Op het einde van de workshop namen de deelnemers hun eigen startcultuur mee naar huis, waarmee ze verder aan de slag konden om leder te laten groeien.
Bovendien leerden ze ook hoe je accessoires en zelfs kleding kan ontwerpen met het leder.

DAG VAN DE WETENSCHAP

Wist je dat je objecten kan maken door schimmels en zwammen te laten groeien? Op de interactieve stand van biolab ReaGent en Magma Nova kon je ontdekken hoe bacterieel leer gemaakt wordt en zelf experimenteren met verschillende biomaterialen.

IEDEREEN KLASSIEK - SOUNDTASTING

Een viool uit piepschuim, carbon of glasvezel? Instrumentenbouwer Tim Duerinck onderzocht het potentieel en ontdekte dat er muziek in zit! De experimentele instrumenten die hij maakt uit nieuwe materialen klinken minstens even goed als deze uit hout en zijn bovendien sneller te bouwen. Tim Deurinck liet de deelnemers samen met violiste Esther Duerinck proeven van deze klanken tijdens een heuse sound tasting. Aan hen om de klank te beoordelen en de verschillende instrumenten te vergelijken.

Made byBits of Love