DSC 3643

Circulair festival Brugge

Datum

27 jan. 2023 - 29 jan. 2023

Uur

10u00 - 17u30

location

De Republiek - Sint-Jakobsstraat 36 - Brugge

organisator

De Republiek - Stad Brugge - Avansa Brugge

Van 27-29 januari organiseert De Republiek samen met Avansa, BruggeNaarMorgen en de Circular Hub Brugge voor het eerst een Circulair Festival met Korf als uitvalsbasis.

Er leeft en bruist al heel wat in onze stad rond circulaire economie.Wist je bijvoorbeeld dat in Brugge deurmatten worden gemaakt van oude vliegtuigbanden? Of dat er oesterzwammen worden gekweekt op koffiegruis? Heel wat (jonge) makers en bedrijven gaan aan de slag met circulaire productontwikkeling, hergebruik, recyclage en herstel. Kom het ontdekken op dit nieuwe festival, met een mix aan workshops, bedrijfsbezoeken, demo’s en talks.

Er zijn ook verschillende activiteiten met Handmade in Bruggemakers: Sam Serveert geeft een workshop broodbeleg maken, Lotte Cools een workshop upcyclen van kledij, met een fietstocht gaan we langs enkele makers die circulair werken en er is ook de vitrine-expo RESTafette!

Programma en inschrijvingen: www.circulairfestivalbrugge.be

Schermafbeelding 2022 08 23 om 14 46 27

Upcycle je kledij / Workshop

Liggen sommige kledingstukken stof te vergaren in je kledingkast en geef je ze graag een tweede leven? Breng ze dan mee naar deze workshop!

Samen met Handmade in Brugge maker en kostuumontwerper Lotte Cools exploreer je enkele verrassende technieken die je kan toepassen op jouw kledingstuk. Benodigdheden: naald en draad, de nodige creativiteit en een snufje durf. Ga aan de slag en keer huiswaarts met een ‘nieuw’ kledingstuk.

Zaterdag 28/01/2023 - 14u tot 16u30
Korf, Naaldenstraat 4, 8000 Brugge
Deelname: 20 euro
Inschrijven via www.circulairfestivalbrugge.be

Lotte Cools

Broodbeleg op basis van foodwaste / Workshop

Zelf broodbeleg maken met groenten- en fruitresten biedt enorm veel creatieve mogelijkheden. Samen met Sam Janssens van Sam Serveert maak en proef je kleurrijke, smakelijke, hartige, zoete en vooral eenvoudige bereidingen voor op de boterham. De bereidingen zijn eenvoudig in de gewone keuken te integreren en worden ook erg gesmaakt door kinderen!

Sam Serveert redt onbeminde groenten en fruit van biologische oorsprong ‘met een hoek af’, seizoensgebonden overvloed, ten-minste-houdbaar-tot producten én een wildpluk aan noten, bloesems, bloemen, kruiden en meer. Dankzij o.a droogtechnieken worden de ‘overschotjes’ omgezet in exclusieve, (h)eerlijk gezonde, vitamine- en vezelrijke lekkernijen.

Zaterdag 28 januari 2023 - 14u - 16u30
Korf, Naaldenstraat 4, 8000 Brugge
Deelname: 25 euro
Inschrijven via www.circulairfestivalbrugge.be

Sam Serveert jpg kopie

Rondje circulair! / Fietstocht

Ga mee op fietstocht langs enkele Handmade in Brugge makers die circulair werken: we bezoeken hun atelier en krijgen een woordje uitleg.

Stefan Vandaele van De Broodsmid en Thomas Vandelanotte van Bourgogne des Flandres wisselden hun reststromen uit: maak kennis met bierbrouwen op basis van oud brood, of brood bakken met draf (restproduct van bierbrouwen). Textielontwerper Katrien Perquy verft en werkt uitsluitend met natuurlijke materialen die volledig bioafbreekbaar zijn. Lederontwerper Dominique Vieren van Mien Kaba experimenteert dan weer met appelleer of gaat bewust op zoek naar oude lederresten die ze verwerkt in nieuwe handtassen.

Zondag 29/01/2023 - 14u tot 16u
Fietstocht, vertrekpunt aan Korf, Naaldenstraat 4, Brugge
Deelname:
Gratis
Inschrijven via www.circulairfestivalbrugge.be

HIB Fietstocht jpg kopie

RESTafette / Vitrine-expo

Resten leder, hout of textiel? Zonde om weg te gooien! Met het project RESTafette daagden de Handmade in Brugge makers elkaar uit om aan de slag te gaan met elkaars reststromen. Zo dompelde keramist Sophie Watelle resten mousse van stoffeerder Valérie Cockhuyt (Studio K.U.I.T.) onder in gietporselein. Juweelontwerper Els Gadeyne en lederontwerper Mien Kaba wisselden hun restmateriaal uit en verwerkten het in nieuwe juwelen en handtassen.

Ook gingen zeven Handmade in Brugge makers aan de slag met oude kantrestjes van het Kantcentrum. Spot de kant in een gevlochten lampenkap van LoreVlecht, in de geborduurde juwelen van Embroidery Belle of in het porselein van Veerle Vandevoorde.

Vitrine Sint-Jakobsstraat 33, Brugge - woensdag 18/01/2023 t.e.m. zondag 05/02/2023 - doorlopend
Gratis

Expo Restafette

Er leeft en bruist al heel wat in onze stad rond circulariteit.

Kom het ontdekken op dit festival!

Made byBits of Love