3 B1 B9701 BA71 40 FC 9073 38 C19 A8 DE84 E 1 105 c

Tweelink: artists meet artisans

Datum

4 juni 2021 - 13 juni 2021

organisator

De Republiek

Wat gebeurt er als je vijf kunstenaars en vijf ambachtelijke makers samen brengt? Dat geeft vonken! Tweelink nam de proef op de som. Curator Pierre Muylle liet vijf duo’s samen aan de slag gaan. Uit hun co-creatie ontstond verrassend nieuw werk. Dat was te bewonderen in de unieke salons van Hof Bladelin, een oud stadspaleis dat speciaal voor Tweelink de deuren open gooide.

DUO 1 // ELS LESAGE + STUDIO K.U.I.T.

Tweelink 1

KUNSTENAAR // ELS LESAGE
Els Lesage neemt ons in haar werk mee in een verstilde wereld van herinneringen, verlaten kamers, achtergelaten voorwerpen, fragmenten en patronen. Zaken die dicht op onze huid zitten, maar verloren waren geraakt tussen de plooien van het leven. Het verhaal van doodgewone objecten die ons omringen en ons overleven. Gelaagd bouwt Els Lesage haar werk op, geborsteld bij haar schilderwerk of afgedrukt in kleurrijke risoprints. Een universeel verhaal van vergankelijkheid gevat in een grafische beeldtaal.
www.elslesage.be

MAKER // STUDIO K.U.I.T.
Valerie Cockhuyt heeft een passie voor textiel en een hart voor meubels. Ze (her)stoffeert meubels met respect voor het origineel design. Samen met de klant zoekt ze naar passende stoffen en afwerking. Bij studio K.U.I.T. dus geen seriewerk! De te herstofferen meubels worden eerst ontmanteld en daarna opnieuw opgebouwd met een nieuwe binnenvulling en afgewerkt met een originele stof die past bij het interieur, de stijl en het karakter van de klant. Zo krijgen vintage meubels door haar handen een tweede leven!
www.studiokuit.be

DSC 0961

DUO 2 // HANS DEMEULENAERE + LIJSTENMAKERIJ GAREMYN

Tweelink 4

KUNSTENAAR // HANS DEMEULENAERE
Ruimtelijkheid vormt het onderwerp van het artistieke onderzoek van Hans Demeulenaere. Hij construeert, definieert en suggereert. Gefascineerd door hoeken en frames, verkent hij in zijn ruimtelijke, vaak architecturale installaties, de begrenzing van de ruimte. Hij onderzoekt de grens tussen 2D en 3D en de relatie tussen objecten. Hij plaatst buiten de context en gaat aan de slag met schaal en verhouding. Hij verzamelt, reproduceert, etaleert, refereert, snijdt uit en ontdubbelt. Hans Demeulenaere gaat ook graag de dialoog aan: met andere kunstenaars, met alledaagse objecten of ruimer de kunstgeschiedenis, en bevraagt zo de beeld- en vormentaal.
www.hansdemeulenaere.org

MAKER // LIJSTENMAKERIJ GAREMYN
Luc De Busscher heeft meer dan 40 jaar ervaring in het op maat inlijsten. Alle lijsten worden van A tot Z in eigen atelier vervaardigd: van zelf ontworpen profielen die daarna worden verguld, verzilverd, gelakt of gepatineerd, tot de passe-partouts in papier of met linnen bekleed. Luc is een krak in zijn vak en beheerst nog de oude patineer- en imitatietechnieken.
www.garemyn.be

DSC 0969

DUO 3 // GILLES DEDECKER + PL/NK

Tweelink 2

KUNSTENAAR // GILLES DEDECKER
Gilles Dedecker is in de eerste plaats tekenaar, maar heeft ook een grote liefde voor grafiek. Voor zijn tekeningen laat hij zich inspireren door dagelijkse impressies en herinneringen, flarden muziek en songteksten, of mensen en dieren die zijn pad kruisten. Zo vult hij vele kleine schetsboekjes met tekeningen die spreken door hun kleurgebruik en beweeglijke vormentaal. Hij geeft zijn associaties wonderlijke titels mee als ‘The office, Fake Teeth and Napoleon’ of ‘A canceled trio and Kitty’ en vertaalt zijn tekeningen op papier naar houtsnedes en etsen, of laat ze tot leven komen in performances of ruimtelijke installaties.
www.instagram.com/gillesdedecker

MAKER // PL/NK
PL/NK is een ontwerpers- en makersduo van hedendaagse meubels en scenografieën in hout en metaal. Zowel Peter De Blieck als Ruth Boute ontwerpen vanaf de tekentafel of de computer, maar ze houden er vooral van om het ontwerp met hun eigen handen om te vormen tot echte meubels. Een strakke en eenvoudige uitstraling kenmerken PL/NK meubels: mooie, maar vooral functionele objecten, vaak uitgevoerd in multiplex. Creaties die misschien wel dat streepje meer hebben?
www.plnk.be

DSC 5329

DUO 4 // MAURITZ VERLINDEN + ARTE / GROSSÉ

Tweelink 5

KUNSTENAAR // MAURITZ VERLINDEN
Welkom in de wondere wereld van Mauritz Verlinden! Na zijn studies in de beeldende kunsten, ruilde Mauritz verf voor stof en draad. Hij koos voluit voor de techniek van het borduren en bouwt zo zijn werk steek na steek op. Hij schildert al bodurend met de felste kleuren en gouddraad. Het trage proces van het borduren laat hem toe geen overhaaste beslissingen te nemen en het werk organisch te laten ontstaan. Zijn freestyle borduurwerk flirt tussen 2D en 3D, tussen het figuratieve en het abstracte, maar laat sowieso niemand onbewogen.
www.mauritzverlinden.com

MAKER // ARTE / GROSSÉ
Brugge kent een rijke geschiedenis als productiecentrum voor liturgische gewaden. Vandaag zijn er nog steeds enkele bedrijven wereldwijd actief, die zelfs de Paus tot hun klanten kunnen rekenen! Arte/Grossé is het oudste bedrijf dat teruggaat tot 1783. Opgericht door goudborduurder Jean Grossé heeft het meer dan 200 jaar vakmanschap opgebouwd in het vervaardigen én restaureren van religieuze kerkgewaden. In het atelier wordt vandaag nog steeds met veel engelengeduld met de hand gewerkt aan rijke goudborduursels.
www.artegrosse.be

DSC 0956

DUO 5 // ALICE VANDERSCHOOT + STANDAERT

Tweelink 3

KUNSTENAAR // ALICE VANDERSCHOOT
Het werk van Alice Vanderschoot tovert een glimlach op je gezicht! Alice maakt ruimtelijk werk waarbij ze motieven uit de geschiedenis van de schilderkunst en organische elementen samenbrengt met het populaire, haast cartooneske uit de nieuwe media. Ze gaat op zoek naar de grenzen tussen een persoonlijke en collectieve beeldtaal en naar het moment waarop een tweedimensionaal beeld naar een sculptuur evolueert. Boeiend werk dat architecturale constructies bouwt uit herkenbare en vaak archetypische vormen.
www.alicevanderschoot.be

MAKER // STANDAERT
Standaert is een ambachtelijk familiebedrijf gespecialiseerd in het sculpteren van schouwen in natuursteen en het vervaardigen en restaureren van gipsen ornamenten. Pol Standaert zet zo het bijzondere ambacht van zijn vader en grootvader verder met veel liefde en zorg voor het verleden. Voor inspiratie hoeft hij enkel de trap op te klimmen richting zolder die is volgestouwd met een betoverende collectie ornamenten. Een ware schatkamer! Naast de authentieke uitvoeringen experimenteert Pol graag met hedendaagse ontwerpen waarbij hij met ambachtelijke technieken frisse en expressieve creaties neerzet.
www.polstandaert.be

DSC 5328

CURATOR // PIERRE MUYLLE

Tweelink2021 07

Na een veelzijdige loopbaan in de hedendaagse kunst (Brugge 2002, S.M.A.K.), kunst in de publieke ruimte en sociaal artistieke praktijk leidde Pierre Muylle het MADmusée, een outsider art museum in Luik. Vandaag vermengt hij als zelfstandig curator zijn expertise en deze ervaringen tot een unieke mengvorm. Zo creërde hij, tijdens een residentie bij les ballets C de la B, met ‘Zaher’ een fel gesmaakte presentatievorm. Bij het onthullen van allerlei objecten die hij meebracht uit Palestina sleepte hij het publiek mee met pakkende verhalen.

Momenteel verzorgt hij voor vzw De Rode Antraciet het culturele aanbod in de Brugse gevangenis en bereidt hij verschillende nationale en internationale projecten voor. Voor Tweelink begeleidde hij de duo’s tijdens hun ontmoetingen en bedacht gaandeweg, gestuurd door de ontwikkeling van de ‘tweelinks’ een aangepaste voorstellingswijze .

Bij Handmade in Brugge zitten we niet stil!

Wij hebben altijd nieuwe plannen en nodigen jullie graag uit.

Made byBits of Love