DSC 1400

Future Food

Datum

6 JULI 2017 - 1 OKTOBER 2017

organisator

De Republiek

Een festival rond duurzamevoeding op het snijpunt van ambachten, wetenschap en innovatieve technieken. Curatoren Maxime Willems van Proef! en Pieter Lonneville van Tête Pressée presenteerden een verrassend programma met workshops, demo’s, bedrijfsbezoeken, een pecha kucha & tastings.

We daagden het publiek uit met een heuse ketchupwedstrijd! Volgende activiteiten passeerden de revue:

DSC 1323
DSC 1321

Rondleiding 'The Honey Project'

Dominique Persoone toverde het dak van zijn Factory om tot ‘bijenluchthaven’, goed voor 180.000 bijen! Hij lichtte persoonlijk toe wat zijn drijfveer is achter 'The Honey project' en gaf een rondleiding op zijn dak.

Demo oude bewaartechnieken

Kok Carl Delaey introduceerde je in de wondere wereld van het fermenteren, met veel praktische tips en tricks. Zowel zuivel, groenten, graan, fruit, vis, vlees... kwamen aan bod. Uiteraard kon er ook geproefd worden!

Van alle markten thuis, zondagsmarkt Sint-Michiels

Op drie zondagen trokken we samen met een maker naar de markt in Sint-Michiels. ze vertelden hun verhalen over de kwaliteitsvolle ingrediënten en producten waar ze mee werken. Er kon geproefd worden van het vakmanschap!

Wildplukken in de stad

Ontdek welke verrassende smaken de stad te bieden heeft! De broers Heyneman namen de deelnemers mee op ontdekkingstocht in Brugge. Na de inspanning, volgde pure ontspanning tijdens een korte kookworkshop met de geplukte wilde kruiden.

(H)eerlijk Brugge – Proef de toekomst!

Het Astridpark werd voor één dag gevuld met lokaal, duurzaam en gezond lekkers. Naast de streekproductenmarkt ‘Local Heroes’ stelden heel wat organisaties zichzelf voor met een doe-activiteit of proevertje. Ook wij prikkelden jouw smaakpapillen!

Familieuitstap Zeebrugse vismijn

Vroeg uit de veren voor een familiebezoek aan de visveiling van Zeebrugge! Visser Dirk Degrendele nam de deelnemers mee op sleeptouw en vertelde voluit over het zeeleven in onze Noordzee. Er werd kennis gemaakt met minder gekende vissen en wat je ermee kan doen. Chef-kok Pieter Lonneville verrastte de deelnemers nadien met enkele proevertjes.

Limonade-experiment tijdens de Brugse Cultuurmarkt

Benieuwd hoe je limonade kan pimpen met geluidsgolven? Er werd een bezoekje gebracht aan De Makersrepubliek! Maxime Willems mixte oeroude technieken met wetenschap en maakte limonades met melkwei en geluid. In The Box zorgde De Bierrevolutie doorlopend voor een beertasting.

Van snuit tot staart

Kok en beenhouwer Pieter Lonneville nodigde je uit in zijn heiligdom, restaurant Tête Pressée, voor een exclusieve blik achter de schermen. Hij liet zijn skills zien tijdens het uitbenen van een varken en toonde de deelnemers wat voor lekkers je kan maken met de verschillende onderdelen. Niets gaat verloren! De dag werd afgesloten in het restaurant met een lekkere maaltijd.

Pecha Kucha - Future Food

Tijdens een Pecha Kucha avond pitchten acht sprekers hun boeiend idee, product of ervaring met het publiek. Twintig beelden en een strakke tijdslimiet van twintig seconden per beeld, daar moesten de sprekers het mee doen! De deelnemers lieten zich inspireren door nieuwe landbouwmodellen, creatieve oplossingen voor voedseloverschotten, verrassende experimenten, voedingswaren van de toekomst... kortom Future Food!

Lokale, ambachtelijke bieren – tasting

Er bestaan heel wat lekkere bieren die in Brugge en omgeving gebrouwen worden, dus waarom je buurt eens niet verkennen met je smaakpapillen? Henk Anseeuw liet de deelnemers proeven van Witte Zwaan, Straffe Hendrik Quadrupel, Fort Lapin, Bryggja... Hij legde uit welke ingrediënten voor de specifieke smaak van bepaalde bieren zorgen en gaf achtergrondinformatie over de verschillende brouwerijen.

Slotfeest Future Food

Benieuwd hoe ketchup met tomaten uit Assebroek, Sint-Michiels of Christus-Koning smaakt? Op zondag 1 oktober ging het slotfeest van Future Food in De Makersrepubliek door. De lokale ketchup kon door iedereen geproefd en beoordeeld worden en werd geserveerd op een artisanale (vegetarische) hot dog. Diezelfde dag koos ook de jury haar favoriet. De meest verrassende ketchup won een etentje bij Tête Pressée!

Made byBits of Love