DSC 6504

Future Craft

Datum

14 APRIL 2017 - 14 JUNI 2017

organisator

De Republiek

Future Crafts was een dubbelexpo gecureerd door Kristel Peters en Mathilde Vandenbussche met een focus op jong makerstalent en circulair ontwerp. Hoe sluiten ontwerpers kringlopen? Hoe gaan ze duurzaam om met materialen? Met werk van o.a. RE-DO papers, Sep Verboom/Livable, Lore Langendries, Thomas Lommée/Open Structures, Haspenwood, Edelplast, Joanna Reuse …

DSC 6499
DSC 6495

Future Crafts I / Circulair ontwerpen

Het eerste luik van de expo nam de bezoeker mee in de wereld van het circulair ontwerpen. Hoe sluiten ontwerpers kringlopen? Hoe gaan ze duurzaam om met materiaal, productie en distributie?

Steeds meer makers ontwerpen vanuit hedendaagse vraagstukken. Ze proberen met hun ontwerpen verandering in de wereld te brengen. Traditionele productie- en consumptiemodellen worden in vraag gesteld en er wordt gezocht naar duurzamer materiaalgebruik. Antwoorden worden gevonden in circulaire economie, production on demand, deeleconomie, upcyclen, sociaal design... De omslag wordt met succes gemaakt en de consument raakt meer en meer gewonnen voor het nieuwe verhaal die deze producten vertellen.

Ontwerpers: Dave Hakkens,Atelier NAUWAU, RE-DO Papers, Billie Van Nieuwenhuyzen, Haspenwood / Frederic Boonen, Margot Declerck, Sep Verboom, Atelier Jacques / Ann Maelfeyt & Michel Arteel, Exclusive Drums, Designers in Residence Kortrijk 2016
Guillaume Morillon (FR) + Katharina Kraus (DE) + Catherine Oldershaw (US)

Future Crafts II / Cross-overs

Het tweede deel van de expo FutureCrafts toonde hoe ontwerpers interessante cross-overs aangaan.

Ontwerpers zoeken steeds vaker het experiment op en kijken al eens graag over het muurtje. Door samen te werken of uiteenlopende materialen en technieken te combineren, ontstaan bijzondere producten. Nieuwe technieken, zoals lasercutten of 3D-printen, worden niet geschuwd en uitstapjes naar technologie en industrie worden met plezier gemaakt. Ontwerpers verbinden met gemak oud en nieuw, of bedenken zelf nieuwe technieken en manieren van ontwerpen. Het resultaat? Producten die verrassen en helemaal tot leven komen zodra het proces wordt blootgelegd.

Ontwerpers: Sep Verboom & Tomas Aelterman, Thomas Lommée, Lore Langendries, Joanna Reuse, Kristel Peters, Hanne De Wyngaert, Mathilde Vandenbussche, Atelier Bonk / Stefaan De Croock & Tim Baute, Margot Declerck, ElevenTwentySeven / Tobias Knockaert & Karel Vincke (V.A.C. Machines)

Future Crafts / Randprogramma

MAKERSCAFE

Ontwerper Sep Verboom vertelde over zijn verschillende projecten waarbij hij bewuster omgaat met grondstoffen en wereldwijd samenwerkt met lokale gemeenschappen.

Guillaume Morillon (FR) lichtte op zijn beurt het project DIRK (Designers in Residence Kortrijk) toe, waarbij ze aan de slag gaan met de plastic shredder van Dave Hakkens om oud speelgoed en plastic afval te vermalen en om te smelten tot kleurrijke objecten.

WORKSHOP PLASTICSHREDDER

Juweelontwerpster Billie Van Nieuwenhuyzen van Edelplast gaf een workshop waarbij ze samen met het publiek aan het experimenteren ging met plastic afval. Het plastic wordt eerst vermalen in de plasticshredder om het daarna om te smelten tot nieuwe objecten.

Made byBits of Love