IMG 0884 Edit

De Makersrepubliek

Datum

8 SEPTEMBER 2016 - 23 DECEMBER 2016

organisator

De Republiek

In het najaar van 2016 popte De Makersrepubliek op met een boeiende mix aan expo’s, workshops, lezingen en demo’s. Het publiek kon proeven van ambachtelijkvakmanschap, maar ook van de nieuwste ontwikkelingen binnen ambachtelijk design. Zo waren het virtuele pottenbakkerswiel en de keramiekprinter van Unfold er te gast, kon je er de expo ‘Je suis Alice’ rond modulaire, zero waste high fashion schoenen meepikken of kon je er workshops 3D-printen volgen.

Expo Handmade in Brugge makers Femke Den Hollander
IMG 0535
IMG 0884 Edit
IMG 1071
IMG 1086
IMG 1093
IMG 1099 2
IMG 1109
IMG 1135
IMG 1192
IMG 1373
IMG 1443

Een bloemlezing van enkele evenementen tijdens onze POP-UP periode:

FABLAB FACTORY IN BRUGGE

Op zaterdag 17 december gaf FabLab Factory drie workshops in De Makersrepubliek. 
Verhuizen doet FabLab Factory niet zomaar, want ze komen met hun mobiele fablabmobiel: de STEAMachine. Ze dompelden je onder in de wereld van het 2D- en 3D-ontwerp, CNC-frezen, Arduino en 3D-printen en je werd klaargestoomd om deel uit te maken van de volgende makersgeneratie.

SHOP IN DE MAKERSREPUBLIEK

Nog tot 23 december kon je in De Makersrepubliek naar hartenlust shoppen in de winkel met handmade producten die één voor één warmte uitstralen. 14 Brugse makers, van glasblazers tot textielontwerpers, vulden met uiteenlopende creaties de rekken van de spiksplinternieuwe winkel. Handmade in Brugge bood je de kans om unieke én duurzame stukken te kopen, waar heel wat werkuren en liefde in zijn gekropen.

EXPO L’ARTISAN ÉLECTRONIQUE VAN UNFOLD i.s.m. TIM KNAPEN

Unfold staat bekend voor zijn conceptuele installaties die een verhaal vertellen over de nieuwe mogelijkheden van het creëren, fabriceren, financieren en distribueren in het digitale tijdperk. Centraal in de expo stond de installatie l’Artisan Électronique. Hier werd de eeuwenoude techniek van pottenbakken gecombineerd met nieuwe digitale media.

BRUGGE/ STAD VAN MAKERS

Deze expo wou verbazen met recent werk van de Handmade in Brugge-makers. Brugge is een stad van makers, die met hun handgemaakte en unieke creaties op onnavolgbare wijze de stad mee vormgeven. Al eeuwenlang creëren ambachtslui in Brugge producten, gestoeld op passie, kunde en kennis, gemaakt met oog voor traditie, cultuur en esthetiek. Maar Brugge koestert niet alleen het meesterschap van vroeger. Dankzij tal van gedreven makers staat de stad met beide voeten in de 21ste eeuw. Vandaag heeft Brugge een ijzersterke reputatie op het vlak van gastronomie, textiel, restauratie, kalligrafie en letterbeeldhouwen.

JE SUIS ALICE

Je werd verrast door schoenenontwerpster en onderzoekster Kristel Peters. Zij werkte aan een circulaire, zero waste haute couture schoenencollectie. Schoenen hebben een enorme impact op het milieu. Elk jaar worden er wereldwijd 21 miljard paar schoenen geproduceerd. Daarvan eindigt 95 procent op de vuilnisbelt. Deze massaproductie veroorzaakt een hoge CO2-uitstoot, een enorme waterconsumptie en brengt toxische stoffen met zich mee. Een verschuiving naar duurzaamheid is noodzakelijk.

EXPO 'HET HUIS VAN DE NIEUWE MAKERS'

In deze nieuwe expo werden de werken van de makers voorgesteld. De expo werd ingericht alsof het een doorsnee huis was. Je kon er binnenstappen in de nieuwe makers-living, snuisteren in de muziekkamer, snuffelen in de keukenkasten en ontdekte ‘Het Huis van de Nieuwe Makers’.

DAG VAN DE AMBACHTEN OP ZONDAG 27/11/'16

Uiteraard kon Handmade in Brugge op deze mooie dag niet ontbreken. De ontwerpers van Unfold & keramiste Lieve Suffys stonden zij aan zij. De bezoekers lieten zich inspireren door beide makers, die opvallend veel raakvlakken vertonen. Unfold demonstreerde zijn installatie waarmee je jouw eigen digitaal keramiekontwerp kon laten 3D-printen. Tegelijkertijd leerde keramiste Lieve Suffys je de kneepjes van het vak om op ambachtelijke wijze potten te maken. Kruisbestuiving staat centraal met voor ieder wat wils!

Made byBits of Love