RESTAFETTE

Handmade in Brugge en De Republiek zetten dit najaar volop in op duurzaamheid en circulaire economie.

Met het project RESTAFETTE stimuleren we makers én het brede publiek om met restmateriaal aan de slag te gaan. En dat doen we zo:

● Wat zou jij maken met 1000 boekjes die bestemd zijn voor het oud papier? Handmade in Brugge daagt je uit om met oude stadsgidsen een nieuw functioneel voorwerp te maken.

● Vanaf maandag 27/9 tot begin december dagen vijf makers vijf andere makers uit om met hun restmateriaal iets nieuws te creëren.

● Tijdens vijf workshops kan jij ook zelf experimenteren met het restmateriaal van deze vijf makers. 


Volg ons zeker op Facebook of Instagram voor de laatste nieuwe updates rond RESTAFETTE!✶ RESTAFETTE 1 ✶

UITDAGER: Valérie Cockhuyt van studio K.U.I.T.
RESTMATERIAAL: dacron


  RESTMATERIAAL   MATCH   RESULTAAT
 

MATCH
Sophie Watelle van Keramiek van Sophie ging de uitdaging aan om met het restmateriaal van Valerie van Studio KUIT (dacron) iets nieuws te creëren. Wat gebeurt er als je dit restmateriaal onderdompelt in gietporselein? Slechts één van de experimenten op de bucketlist van Sophie Watelle. Dit is het resultaat!
RESULTAAT: 
Een woordje uitleg van Sophie Watelle: 
'Ik werk voornamelijk met gietporselein. Ik hou van porselein omwille van de witte lichtheid en transparantie. Gietporselein bindt zich aan de dacron. In de oven brandt de dacron weg en houd je een porseleinstructuur over met de textuur van de dacron. In de oven brandt de dacron weg en houd je een porseleinstructuur over met de textuur van dacron. Ik heb de smaak te pakken, en blijf verder experimenteren met grotere structuren in combinatie met ijzer/staal.'
WORKSHOP:  
Experimenteren met dacron van Studio K.U.I.T. + stofresten van Lotte Cools en gebroken servies van keramiste Marianne Vandenbussche. Kostuumontwerpster Lotte Cools was de begeleider van deze workshop. 
Deze workshop is afgelopen!

RESTAFETTE 2

UITDAGER: Dominique Vieren van MIEN KABA
RESTMATERIAAL: leder


 
  RESTMATERIAAL   MATCH   RESULTAAT
 

MATCH:
Juweelontwerpster Els Gadeyne ging de uitdaging aan om met het restmateriaal van Dominique Vieren van Mien Kaba (leder) iets nieuws te creëren. Els ging zelf volop experimenteren en ook even aanschuiven aan de werktafel van Dominique om de kneepjes van het vak te leren kennen. Dit is het resultaat!

RESULTAAT
Een woordje uitleg van Els Gadeyne:
'In mijn gekende stijl maakte ik een broche in zilver met open, volle ronde vormen waarin zwart restleer werd verwerkt in verschillende structuren en patronen. Leuk om weten is dat het zwart leer resten zijn van een nieuwe handtas waar Mien Kaba op haar beurt mijn ronde vormen in verwerkt. Zo ontstaat er een mooie link tussen mijn ontwerp en dat van Dominique.'

WORKSHOP
Experimenteren met restleer van Marlies Parmentier (Purpose) gecombineerd met vlechtwerktechnieken. Hannelore Maet (LoreVlecht was de begeleider van deze workshop.
Deze workshop is afgelopen!

 

RESTAFETTE 3

UITDAGER: Hannelore Maet van LoreVlecht
RESTMATERIAAL: rotan

 
  RESTMATERIAAL   MATCH   RESULTAAT


MATCH
Erika Defurne van Lierika Kostuumatelier ging de uitdaging aan om met het restmateriaal van Hannelore Maet van LoreVlecht (rotan) iets nieuws te creëren. Dit is het resultaat!
RESULTAAT:
Een woordje uitleg van Erika Defurne:

‘Ik wou tijdens mijn experiment vertrekken vanuit een historische constructie, zoals een hoepelrok, bustle of korset, die vroeger de vorm aan een kledingstuk gaven. Maar hoe meer ik met rotan werkte, hoe meer ik voelde dat het een stroef materiaal is. Met mijn achtergrond als danser kwam ik uiteindelijk op het idee om een tutu te maken, afgewerkt met een corset.’
WORKSHOP
Experimenteren met pitriet en zeegras van Hannelore Maet (LoreVlecht) gecomineerd met borduurtechnieken. Isabelle De Groote (Embroidery Belle) was de begeleider van deze workshop.
Deze workshop is afgelopen! 


✶ RESTAFETTE 4 

UITDAGER: Thomas Vandelanotte, hoofdbrouwer bij Bourgogne des Flandres
RESTMATERIAAL: draf

  RESTMATERIAAL   MATCH   RESULTAAT


MATCH: 
Broodsmid Stefan Vandaele ging de uitdaging aan om met het restmateriaal van Thomas Vandelanotte van Bourgogne des Flandres (draf) iets nieuws te creëren. Draf is heel zoet en dus een natuurlijke suiker, Stefan Vandaele liet de draf drogen om er mee te experimenteren in koekjes en brood. Dit is het resultaat! 
RESULTAAT: 
Een woordje uitleg van Stefan Vandaele: 
'Ik maakte een heerlijk speltbroodje met 15% draf van Bourgogne des Flandres. De Vorm van het brood en de tekening aan de bovenkant refereren naar de kroonkurt op het bierflesje. Dit broodje is in combinatie met een goed glas witte wijn, een stukje kaas en lekkere gedroogde ham een ideale match.'
WORKSHOP:
Experimenteren met draf van Thomas Vandelanotte en diverse etensresten uit de keuken van De Republiek. Ambachtelijke bakker Stefan Vandaele (i.p.v. Carl Delaey) was de begeleider van de workshop. 
Deze workshop is afgelopen!


✶ RESTAFETTE 5 ✶ 

UITDAGERS: Jan en Bieke van OPSMUK
RESTMATERIAAL: hout

  RESTMATERIAAL   MATCH   RESULTAAT


MATCH:
Glasblazer Marcel Vlamynck ging de uitdaging aan om met het resthout van OPSMUK iets nieuws te creëren. Aan ideeën geen gebrek bij Marcel.  Dit is het resultaat! 
RESULTAAT:
Een woordje uitleg van Marcel Vlamynck:
'Na meerdere experimenten kwam ik tot dit object. Onderaan zie je een constructie met het resthout van OPSMUK, daarin heb ik rechtstreeks het LIBA 2000 glas geblazen. Hierdoor kreeg het een grillige vorm en een zwarte kleur. Uiteindelijk kwam ik tot dit interessant spel van materiaal, vorm en kleur! '

WORKSHOP: 
Maak je eigen oorringen of hangertje met restjes mooie, harde eik van OPSMUK. Alle materiaal en gereedschap is voorzien om met een uniek juweel of bijzonder zelfgemaakt cadeau naar huis te gaan. Lepelsnijder Harald van Het Lepelhuis is de begeleider van de workshop.
Deze workshop is afgelopen!


✶ RESTAFETTE HANDMADE IN BRUGGE CHALLENGE ✶

UITDAGER: Handmade in Brugge
RESTMATERIAAL: 1000 oude stadsgidsen

  RESTMATERIAAL   MATCH   RESULTAAT


MATCH:
Naast de vijf makers daagde ook Handmade in Brugge iedereen uit om met restmateriaal aan de slag te gaan. Wat zou jij doen met 1000 boekjes die bestemd zijn voor het oud papier? Door corona hadden we in 2020 een overschot Handmade in Brugge stadsgidsen. We zochten een creatieve geest die deze boekjes nieuw leven wil inblazen en ze omtovert tot een mooi functioneel voorwerp.

Margot Billiet van Atelier Billiet ging de uitdaging aan om met de 1000 oude stadsgidsen van Handmade in Brugge iets nieuws te creëren. Als textielontwerper ontwikkelt zij al 30 jaar samen met diverse binnen- en buitenlandse merken hun nieuwste collecties meubelstoffen en muurbekleding. Margot staat in voor het volledige proces: van tekening, over kleur tot productietechniek.
De zoektocht naar nieuwe grondstoffen en materialen is voor Margot altijd belangrijk geweest en zorgt er ook voor dat ze haar grenzen kan verleggen. Dat is voor Margot de grote uitdaging bij RESTafette. Gezien ze binnen haar ambacht focust op 2D bekleding ging ze ook bij de gidsen op zoek naar het vlakke materiaal om mee te experimenteren ... 


RESULTAAT:
Een woordje uitleg van Margot Billiet:
"Ik begon al snel met het ‘ontkleden’ van de stadsgidsen om er daarna iets nieuws mee te bekleden. Pagina per pagina scheurde ik uit en wat er overbleef waren mijn ingrediënten om mee te werken: een vlak blad, met 3 scherpe randen en 1 onregelmatig gekartelde rand. 
Op basis van de lay-out van de losgescheurde pagina’s probeerde ik verschillende patronen en overlappingen uit. De roze cover van de gids dient als vrolijk accent. De eeuwenoude techniek van papier maché leek het meest geschikt om het nieuwe patroon te fixeren. 
Samen met Handmade in Brugge besloten we om deze techniek toe te passen op 3 multi inzetbare panelen die Handmade in Brugge kan gebruiken bij events, als achtergrond bij fotoshoots of voor beursstanden."


WORKSHOP:
Experimenteren met stadsgidsen van Handmade in Brugge. In deze workshop onderzoeken we de mogelijkheden van papier maché in 2D en 3D. Met het bedrukte papier van de Handmade in Brugge stadsgidsen creëren we interessante motieven. Zo ga jij misschien naar huis met een uniek versierde kom of muurdecoratie voor de komende feestdagen. Margot Billiet van Atelier Billiet neemt de begeleiding van deze workshop op zich.


Deze workshop is volzet!