Publicaties

Stadsgids Handmade in Brugge
Ontdek Brugge, stad van inspirerende makers!

Brugge is een stad van makers. Mensen die met passie en gedrevenheid dagelijks de wereld om ons heen vormgeven. Op ambachtelijke wijze maar toch ook heel hedendaags. Veelal wordt Brugge geassocieerd met de virtuositeit en het meesterschap van ambachtslui uit het verleden. Maar ook vandaag is deze stad de thuisbasis voor vele vakmensen, ontwerpers en ambachtelijke ondernemingen. Brugge heeft een ijzersterke reputatie opgebouwd op het vlak van gastronomie, kalligrafie en letterbeeldhouwen, textiel en restauratie. Het stadsplan van Handmade in Brugge zet de Brugse makers van vandaag letterlijk en figuurlijk op de kaart. Proef van hun ambachtelijk vakmanschap en laat je verrassen door een mix van gevestigde waarden en nieuw talent, eeuwenoude en hedendaagse technieken!

De gids is gratis te verkrijgen bij In & Uit, de kantoren van Visit Bruges of bij Handmade in Brugge: De Republiek, Sint-Jakobsstraat 36, Brugge.
Of bekijk de gids via deze link.Inspiratieboek – Een toekomst voor ambachten
Hoe futureproof zijn ambachten? Dat is de centrale vraag van deze publicatie.

Als het stoffige imago wordt afgeschud en ambachten inhaken op allerlei actuele trends en uitdagingen, is de overlevingskans behoorlijk groot. Ambachten zijn perfecte bruggenbouwers tussen verleden en toekomst. De werkplaats van de maker is een gedroomde broedplaats voor innovatie. Bovendien kunnen ambachten ook ingezet worden om antwoord te formuleren op maatschappelijke, economische en ecologische uitdagingen die vandaag en zeker morgen onze aandacht eisen. Alleen een integrale benadering waarbij alle partijen (erfgoed, economie, onderwijs, design, toerisme ...) samenwerken, kan leiden tot een duurzaam succes.
Ontdek hoe uiterst actueel ambachten zijn met tal van praktijkvoorbeelden, concrete tools en innovatieve visies. De publicatie is zowel een wegwijzer en bron van informatie, als een warme oproep tot actie. Een hebbeding voor al wie van ver of van dicht met ambachten te maken heeft!

Het boek is te verkrijgen voor 15 euro, verzendingskosten inbegrepen. Had je graag een exemplaar toegestuurd gekregen? Stuur dan een mailtje naar info@handmadeinbrugge.be.
Je kan de publicatie ook online inkijken.


Deze publicatie is een realisatie van tapis plein vzw en sluitstuk van het traject Design met Wortels en het laboproject Quartier Bricolé dat een vervolg kent in Handmade in Brugge. 


Inspirational guide - A Futur for Crafts
How future-proof are crafts? That is the central question of this publication.
A few partners were happy to oblige and work together to translate the experience from the Flemish Community in Belgium that is collected in this publication and to make it accessible for all who are willing to use the inspiration here, as well as for the world.

Click here for a digital copy of the inspirational guidebook.

Made possible by a cooperation of NGO tapis plein, Handmade in Brugge, the Flemish Commission for UNESCO, Design Vlaanderen and with the support of the Flemish Government.Handmade in Brugge – Stad van baanbrekend vakmanschap

Deze blauwdruk doet de toekomstvisie ‘Handmade in Brugge’ uit de doeken en toont hoe we de stad sterker kunnen profileren als stad van baanbrekend vakmanschap. Heel wat monumenten en erfgoedsites in Brugge getuigen van de virtuositeit en het meesterschap van ambachtslui uit het verleden. Maar ook vandaag is de stad thuisbasis voor vele vakmensen, ontwerpers en ambachtelijke ondernemingen. Zowel op het vlak van textiel, gastronomie, kalligrafie, sierteelt als restauratie heeft Brugge een ijzersterke reputatie opgebouwd.
 
Hoe inzetten op vakmanschap, geworteld in een eeuwenoude traditie én tegelijk werk makend van creatie en innovatie? Deze blauwdruk bundelt een stevige visie en concrete acties. Gedragen door vele handen is dit slechts het begin …

Lees hier de blauwdruk.

De blauwdruk ‘Handmade in Brugge’ was een initiatief van het Brugs Erfgoednetwerk (BEN) en tapis plein vzw.