FUTURE MATERIALS
HOE BEÏNVLOEDEN NIEUWE MATERIALEN AMBACHTEN EN OMGEKEERD?

Tijdens Future Materials onderzoekt Handmade in Brugge hoe ambachtelijke ontwerpers nieuwe materialen toepassen in hun werk. Of op welke manier ze zelf gaan experimenteren om innovatieve materialen te ontwikkelen. We slaan de brug naar de wereld van wetenschap en technologie maar we hebben ook oog voor de zoektocht naar meer duurzame materialen of materialen geïnspireerd uit de natuur. PROGRAMMA

EXPO FUTURE MATERIALS – 27/04/2018-15/05/2018

Voor het project FUTURE MATERIALS gingen enkele makers aan de slag met nieuwe materialen: zalmleer, draf(restproduct bierbrouwen), mycelium (schimmeldraden), vegetarisch leer, algenverf en blauwdruk. Ook het brede publiek kon tijdens een aantal workshops zelf gaan experimenteren. Onze expo vat de resultaten en trajecten van FUTURE MATERIALS samen met werk van o.a. Dominique Vieren, Antoine Van Loocke, Monique Schotte, Isabelle De Groote, Herbert Monsieur, Niki de Schryver, Dominique Dufait, An Taveirne, Katrien Perquy, Mieke Syryn en de middelbare graad textiele vorming van de Academie voor Deeltijds Kunstonderwijs Brugge. 


We nodigen je van harte uit op officiële opening op vrijdag 27 april, doorlopend van 16u tot 22u. We voorzien die avond een paar leuke extra's!
* We voorzien een hapje en drankje in 'Future Material stijl'.
* Enkele makers geven een woordje uitleg bij de verschillende werken.
* Vanaf 17u is er een demo van mode-ontwerpster en Raw food chef Neri De Meester:Tijdens onze opening demonstreert Neri hoe je textiel kan coaten met organisch afval (zoals bv. sinaasappel- en pompoenschillen en koffiegruis).

PRAKTISCH
Opening op vrijdag 27 april, doorlopend van 16u tot 22u
De Makersrepubliek, Academiestraat 14, 8000 Brugge
De expo loopt t.e.m. dinsdag 15 mei en is elke dag open behalve op maandag.
Openingsuren: (verlengde) weekends van 14u tot 17u (dus incl. di 1/5 en vrij 11/5)/ weekdagen van 11u tot 17u

(foto 1: handtas met zalmleer van Dominique Vieren, foto 2: blauwdruk van Katrien  Perquy, foto 3: zeefdruk met algenverf van Joren Basyn)
 


FUTURE MATERIALS - ARCHIEF
We gaven het startschot voor het project Future Materials eind oktober 2017. Volgende activiteiten passeerden ondertussen de revue:

ONTDEK FUTURE MATERIALS IN DE MAKERSREPUBLIEK - doorlopend

Wist je dat je objecten kan creëren door schimmels en zwammen te laten groeien? Dat je vegetarisch leer kan maken van Kombucha? Of dat je inkt en verf kan produceren van algen? Kom langs in De Makersrepubliek en ontdek hoe deze biomaterialen groeien!
© beeld: Kristel Peters

> KWEEK JE EIGEN VEGETARISCH LEER, BEWERK HET EN MAAK DEEL UIT VAN ONZE EXPO!

We geven je de kans om thuis zelf een stukje vegetarisch leer te kweken. Pimp het nadien tijdens een workshop door te experimenteren met kleuren en patronen. We toveren alle stukjes om tot één groot kunstwerk tijdens onze expo.

 

> WORKSHOP ALGEA PAINT - EXPERIMENTEEL ZEEFDRUKKEN MET ALGENVERF - 16/02/2018

Ben je tussen 12 en 18 jaar en heb je zin in een totaal nieuw experiment? Tijdens deze workshop leer je zeefdrukken met algenverf. Na een korte introductie over algen en algenverf, ga je samen met De Batterie aan de slag met dit nieuwe materiaal.

 

> UNIEK BEZOEK AAN MATERIALENBIBLIOTHEEK MATERIO BELGIUM - 02/03/2018

Ga met ons mee naar materiO Belgium, dé materialenbibliotheek met een grote, internationale selectie van hedendaagse en innovatieve materialen. Speciaal voor dit bezoek  belicht materiO materialen die interessant zijn voor ambachtelijke toepassingen. Een unieke kans om je te laten inspireren en nieuwe materiaalmogelijkheden te verkennen!


© beeld: Wouter Van Vaerenbergh

 
 
> WORKSHOP MYCELIUM & WORKSHOP BACTERIEEL LEDER - 20/01/2018
 

Al gehoord van mycelium? Het is één van de meest veelbelovende biomaterialen op basis van zwammen. Het is licht, sterk en volledig biodegradeerbaar. Bovendien groeit het op basis van afval zoals koffiegruis. Ontwerpers en biologen gingen reeds met mycelium aan de slag en ontwikkelden stoelen, lampenkappen, tegels en zelfs schoenen. Zelf goesting om dit nieuwe materiaal te ontdekken? Het kan in deze workshop!
 
De workshop is een inleiding tot het zelf groeien van biomaterialen met behulp van zwammen. Je leert enkele labotechnieken en recepten, maar ook hoe je nadien thuis verder met het materiaal aan de slag kan. Voorkennis is niet vereist.
 

 

Bacterieel leder als alternatief voor dierlijk leder? Het kan!
 
Tijdens deze workshop leer je hoe je bacterieel leder kan laten groeien vertrekkende van plantaardige ingrediënten. Op het einde van de workshop neem je je eigen startcultuur mee naar huis, waarmee je verder aan de slag kan om leder te laten groeien.
Bovendien leer je ook hoe je accessoires en zelfs kleding kan ontwerpen met het leder. We delen ontwerp- en bewerkingsmethodes die je kan gebruiken om je creativiteit de vrije loop te laten.


LESGEVER
Beide workshops worden gegeven door Niek D’Hondt van Magma Nova. Magma Nova is een designbureau in biofabricage en deelt kennis in het domein van de biomaterialen. Ze begeleiden bedrijven om hun afval te valoriseren of producten op de markt te brengen met behulp van biomateriaaltechnologie.

BEGELEIDINGSTRAJECT DOOR MAGMA NOVA
Reagent en Magma Nova bieden Brugse makers met het Handmade in Brugge label de kans om gratis in te stappen in een begeleidingstraject. Ze kunnen een workshop naar keuze gratis volgen, genieten van persoonlijke begeleiding en kunnen gebruik maken van de apparatuur in het Reagentlabo in Gent, om te komen tot een afgewerkt product dat tentoongesteld kan worden in de expo van Future Materials. Benieuwd naar de resultaten!
De begeleiding kadert in het BioFab Vlaanderen project, een groeiend ecosysteem rond biomaterialen en biofabricage in Vlaanderen.

> DAG VAN DE WETENSCHAP - 26/11/2017

Wist je dat je objecten kan maken door schimmels en zwammen te laten groeien? Op de interactieve stand van biolab ReaGent en Magma Nova ontdek je hoe bacterieel leer gemaakt wordt en kan je zelf experimenteren met verschillende biomaterialen.

 

> IEDEREEN KLASSIEK - SOUNDTASTING - 28/10/2017

Een viool uit piepschuim, carbon of glasvezel? Instrumentenbouwer Tim Duerinck onderzocht het potentieel en ontdekte dat er muziek in zit! De experimentele instrumenten die hij maakt uit nieuwe materialen klinken minstens even goed als deze uit hout en zijn bovendien sneller te bouwen. Tim Deurinck laat je samen met violiste Esther Duerinck proeven van deze klanken tijdens een heuse soundtasting. Aan jou om de klank te beoordelen en de verschillende instrumenten te vergelijken. Bekijk hier alvast een voorproefje!