De Makersmatch – Match 1

Kabinet 89
acrylgips, multiplex en staal // h 150 cm x b 100 cm x d 35 cm

Kabinet 89 is een hedendaagse vertaling van een Vlaams renaissancekabinet. De kast bestaat uit een cluster van vijf kleine kastjes om kostbare spullen in op te bergen. De strakke deurtjes zijn bekleed met klassieke ornamenten in acrylgips. Het decoratieve primeert zo op het functionele. Een object dat bekeken wil worden!

Pol Standaert bvba  /  familiebedrijf dat gipsen ornamenten, sierlijsten en schouwen in natuursteen vervaardigt
PL/NK  /  ontwerpers- en makersduo van hedendaagse meubels en scenografieën in hout en metaal

PROCES
Het atelier Standaert gaat drie generaties terug in de tijd. Na een bezoek aan de zolder, waar een betoverende collectie antieke ornamenten bewaard wordt, was het ontwerpersduo PL/NK zo onder de indruk dat ze besloten een kast te ontwerpen waar het ornament op het voorplan komt. Ze kozen voor een kunstkabinet waarbij de deurtjes versierd werden met een stijlrosace uit de collectie van Pol Standaert. 16de en 17de-eeuwse kunstkabinetten waren luxemeubels met kleine, vaak geheime laatjes voor het bewaren van waardevolle voorwerpen. In de hedendaagse versie wordt het oorspronkelijke palissanderhout vervangen door grenen multiplex en de rijke versiering van schildpadhoorn of ivoor, door acrylgips.

Bekijk het filmpje van het proces.

 

DE MAKERSMATCH deed me beseffen dat we als cratievelingen allemaal een aanzienlijk ego hebben.
Als we dat even opzij schuiven, gebeuren er grote dingen."

Peter De Blieck, PL/NK
 
"Het was boeiend om een klassiek architecturaal ornament op te waarderen in een hedendaags ontwerp van PL/NK.
Old meets new."

Pol Standaert


"Uit DE MAKERSMATCH heb ik geleerd dat ontwerpen met meerdere personen zeker niet gemakkelijk is. Iedereen moet toegevingen doen. 
Maar doordat verschillende stijlen, ambachten, ideeën, karakters … samenkomen, kom je tot iets anders dan wat je gewoon bent.
Je zet een stap verder."
Ruth Bonte, PL/NK