Pop-up De Makersrepubliek

Van 18 september tot 23 december 2016 presenteerde Handmade in Brugge haar werking in de POP-UP DE MAKERSREPUBLIEK. Je kon er gedurende vier maanden proeven van vakmanschap uit Brugge en daarbuiten, via tentoonstellingen, workshops, lezingen, demo’s en zoveel meer. Daarna verhuisde de POP-UP van DE MAKERSREPUBLIEK tot eind 2017 naar de Academiestraat 14. 

Sinds 2108 heeft Handmade in Brugge De Republiek als vaste thuisbasis.

 Een bloemlezigin van enkele evenementen tijdens onze POP-UP periode:


FABLAB FACTORY KOMT NAAR BRUGGE!

Op zaterdag 17 december geeft FabLab Factory drie workshops in De Makersrepubliek. 
Verhuizen doet FabLab Factory niet zomaar, want ze komen met hun mobiele fablabmobiel: de STEAMachine. Dompel je onder in de wereld van het 2D- en 3D-ontwerp, CNC-frezen, Arduino en 3D-printen en je wordt klaargestoomd om deel uit te maken van de volgende makersgeneratie.

• Introductie 3D-modelleren en 3D-printen: 11u-13u
In deze workshop leer je kennis maken met de fascinerende wereld van het 3D-printen. Je leert werken met Tinkercad om een eenvoudig 3D-model te tekenen. Daarna ontdek je op welke manier een dergelijk model klaargemaakt wordt om te printen met een 3D-printer. Voor deze workshop gaan we aan de slag met Ultimaker printers.


• Introductie 2D-tekenen en CNC-frezen: 14u-16u
In deze workshop leer je zelf aan de slag gaan met een CNC-frees om een eigen ontwerp uit een houten plaat te frezen. We gebruiken Inkscape om een 2D-tekening te maken, die dan naar de freesmachine kan verstuurd worden. Zo maak je je eigen ontwerp: een sleutelhanger, juweel, zonnebrilmontuur …

• Introductie Arduino: 16u-18u
Met deze workshop zet je de eerste stappen in de wereld van Arduino. Je gaat zowel met de software als met de hardware aan de slag, en bouwt circuits waarmee LEDs, servo-motoren en sensoren kunnen aangestuurd worden.SHOP IN DE MAKERSREPUBLIEK

Nog tot 23 december kun je in De Makersrepubliek naar hartenlust shoppen in de winkel met handmade producten die één voor één warmte uitstralen. 14 Brugse makers, van glasblazers tot textielontwerpers, vullen met uiteenlopende creaties de rekken van de spiksplinternieuwe winkel. Handmade in Brugge biedt je de kans om unieke én duurzame stukken te kopen, waar heel wat werkuren en liefde in zijn gekropen. Zoek hier naar een origineel cadeau voor de kerstperiode of haal heerlijk eten uit de koelkast, bereid door een van onze makers. 
 
Van volgende makers vind je producten terug in de winkelrekken:

 • Pia Burrick: Glaskunstenaar
 • Sun Mae: Textiel/kant
 • Nathalie Beelprez van Simbolik: Letters & papier
 • Marcel Vlamynck van Artinglass: Glasblazer
 • Katrien Perquy: Textiel/kant
 • Annemie De Vadder: Interieur
 • Franky Van Brabandt van Bryggja Brewery: Bierbrouwer
 • Nathalie Verdonck & Kris Devoldere van Terre du Nord: Keramisten
 • Yves Leterme: Kalligraaf
 • Xavier Vanneste van brouwerij De Halve Maan: Bierbrouwer
 • Gil De Vloo: Textiel/kant
 • Pieter Lonneville: chef
 • Maud Bekaert: Letterbeeldhouwster
 • Dominique Dufait: Lederen accessoiresEXPO L’ARTISAN ÉLECTRONIQUE VAN UNFOLD i.s.m. TIM KNAPEN

Unfold staat bekend voor zijn conceptuele installaties die een verhaal vertellen over de nieuwe mogelijkheden van het creëren, fabriceren, financieren en distribueren in het digitale tijdperk.
Centraal in de expo staat de installatie l’Artisan Électronique.
Hier wordt de eeuwenoude techniek van pottenbakken gecombineerd met nieuwe digitale media. 
Modelleer virtuele klei en maak jouw eigen ontwerp, dat in 3D geprint kan worden!

 

BRUGGE: STAD VAN MAKERS – 18/09 - 15/10/2016

Deze expo wil verbazen met recent werk van de Handmade in Brugge-makers. Brugge is een stad van makers, die met hun handgemaakte en unieke creaties op onnavolgbare wijze de stad mee vormgeven. Al eeuwenlang creëren ambachtslui in Brugge producten, gestoeld op passie, kunde en kennis, gemaakt met oog voor traditie, cultuur en esthetiek. Maar Brugge koestert niet alleen het meesterschap van vroeger. Dankzij tal van gedreven makers staat de stad met beide voeten in de 21ste eeuw. Vandaag heeft Brugge een ijzersterke reputatie op het vlak van gastronomie, textiel, restauratie, kalligrafie en letterbeeldhouwen.


JE SUIS ALICE

Laat je verrassen door schoenenontwerpster en onderzoekster Kristel Peters. Zij werkt aan een circulaire, zero waste haute couture schoenencollectie. Schoenen hebben een enorme impact op het milieu. Elk jaar worden er wereldwijd 21 miljard paar schoenen geproduceerd. Daarvan eindigt 95 procent op de vuilnisbelt. Deze massaproductie veroorzaakt een hoge CO2-uitstoot, een enorme waterconsumptie en brengt toxische stoffen met zich mee. Een verschuiving naar duurzaamheid is noodzakelijk.

Met het project Rethinking High Fashion Shoes, onderzoekt Kristel Peters de toekomst van de schoenenindustrie. Binnen het concept van de circulaire economie presenteert ze: Je suis Alice
Alice is een modulaire high fashion schoen met zero waste materialen. De kern is op maat gemaakt en 3D-geprint. De schoen Alice had in het begin enkel een leren bovenkant, maar Kristel Peters ging al snel met andere materialen experimenteren zoals zalmleer en paddenstoelleder. 

De modulaire schoen is een statement tegen, en een mogelijke oplossing voor de enorme verspilling door de fast fashion industrie.

Kristel Peters is schoenenontwerpster met meer dan 15 jaar ervaring in de internationale mode-industrie (bij o.a. Dries Van Noten en Bottega Veneta). Op dit moment is ze verbonden aan het KASK - School of Arts, Hogent als onderzoekster, waar ze werkt aan het project Rethinking High Fashion Shoes. Haar werk is een combinatie van ambacht, experiment met biomaterialen en hedendaagse technologie. Het project Je suis Alice van Kristel Peters is geselecteerd als laureaat voor de eerste Additive Design Challenge en bezit het label van de Green Product Award, selectie 2016, Berlijn.


 
EXPO 'HET HUIS VAN DE NIEUWE MAKERS'
 
In deze nieuwe expo worden de werken van de makers voorgesteld. De expo werd ingericht alsof het een doorsnee huis is. Wie weet vind je hier inspiratie voor je eigen huis. Bel aan, stap binnen in de nieuwe makers-living, snuister in de muziekkamer, snuffel in de keukenkasten en ontdek ‘Het Huis van de Nieuwe Makers’.
Expo ‘Het Huis van de Nieuwe Makers’: van zaterdag 29 oktober tot vrijdag 18 november.


 
DAG VAN DE AMBACHTEN OP ZONDAG 27/11

Uiteraard kan Handmade in Brugge op deze mooie dag niet ontbreken. De ontwerpers van Unfold & keramiste Lieve Suffys staan zij aan zij. Ontdek hen en laat je inspireren door beide makers, die opvallend veel raakvlakken vertonen.
Unfold demonstreert van 14u tot 17u zijn installatie waarmee je jouw eigen digitaal keramiekontwerp kan laten 3D-printen. 
Tegelijkertijd leert keramiste Lieve Suffys je de kneepjes van het vak om op ambachtelijke wijze potten te maken.
Kruisbestuiving staat centraal met voor iedereen wat wils!

Op die dag zetten heel wat Brugse Makers hun deuren open.
 © foto's: Jonas Leupe